Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çekte yazılandan değil ödenmeyenden sorumluluk dönemi (01.12.09) PDF Yazdır e-Posta
01 Aralık 2009

İş dünyası kadar bankaların da şikayetçi olduğu Çek Kanunu'nun değiştirilmesini öngören teklif Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. çek sahibi artık, yazdığı toplam tutar üzerinden değil, sadece 'ödenmeyen' miktardan sorumlu tutulacak.

Tasarının içerdiği en önemli değişikliklerin başında ise çek üzerinde yazılan ve imza sahibinin mesul tutulduğu 'miktar' ile ilgili yenilik geliyor.

Tasarının kanunlaşması halinde çek sahibi artık, yazdığı toplam tutar üzerinden değil, sadece 'ödenmeyen' miktardan sorumlu tutulacak.

TBMM Adalet Komisyon Başkan Vekili ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Kurban Bayramı için geldiği seçim bölgesi Kastamonu'da çalışmaların sürdüğü Çek Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Üzerinde çalıştıkları tasarının özellikle çekten dolayı cezaevinde bulanan kişileri yakından ilgilendirdiğini belirten Köylü, yeni kanuna göre bankalara önemli sorumluluklar yüklendiğini vurguladı. TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili, değişiklikle ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Çek hesabı açılırken şirketin yönetim kurulu üyelerinden bir tanesi sorumlu olacak. Banka bunu bilecek. Eğer sorumlu bir kişi yoksa şirketin tüm yönetim kurulu üyeleri o çekten sorumlu olacak. Bir başka değişiklik ise, eskiden ceza verilirken çekin üzerindeki meblağ ne ise o dikkate alınıyordu. Şimdi yeni sistemde ise çekin karşılıksız çıkan kısmı göz önünde bulundurulacak. Ayrıca bankaların daha dikkatli olması için bankalara bazı yükümlülükler getiriliyor. Çek yasağı bulunan kişiye çek verildiği takdirde bankaya ceza var. Ayrıca yasaklı olduğu halde çek kullanan kişiye de hapis cezası var. Buradan şu anlaşılıyor. Bundan sonra herkese rastgele çek verilmeyecek. Bankalar bu konuda çok titiz olacak."

Çek yüzünden cezaevlerinde 2 bin 118 kişinin yattığını aktaran Hakkı Köylü, 'çek mağdurları'nı da yakından ilgilendiren düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi. Köylü, çek yüzünden hapis yatanları yakından ilgilendiren düzenlemelerle ilgili de şunları söyledi:

"Asgari 1 yıl, bu 2-3 yılda olabilir. Yeni bir düzenleme yapılacak. Eğer taraflar anlaşır ise bu bir yılın süresi artar. Anlaşma sağlanırsa kişi hakkındaki dava yada savcıdaki soruşturma duracak. Kişi cezaevinde ise tahliye edilecek. O süre içerisinde ödemesi sağlanacak. Ödemediği takdirde de ceza soruşturması kaldığı yerden devam edecek. Zaman aşımı da işlemeyecek, kişinin şikayet hakkı da ortadan kalkmayacak. Diyelim ki taraflar arasında anlaşma sağlanmadı. İşte o zaman devlet araya girecek ve bir yıl süreyi devlet verecek. Bu düzenlemeden çok önemli fayda sağlanır. Çünkü birçok kişi biz hapisteyiz, dışarıda olsak bu borcu öderiz diyor."

http://www.haber7.com/haber/20091201/Cekte-yazilandan-degil-odenmeyenden-sorumluluk-donemi.php