Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kanun değişiyor, bankalar herkese rastgele çek veremeyecek PDF Yazdır e-Posta
02 Aralık 2009

Image

Meclis Adalet Komisyonu Başkan Vekili Hakkı Köylü, Çek Kanunu'nda yapılacak değişiklikle hem alacaklıya hem de borçluya yeni imkanlar tanınacağını söyledi.

Çekten dolayı sorumlu olan kişi, imza sahibi değil hesap sahibi olacak. Çekin karşılıksız çıkan kısmı nazara alınarak ceza verilecek. Yasağı bulunan kişiye çek verildiği takdirde bankaya ceza var. Yasaklı olduğu halde çek kullanan kişiye de hapis cezası var.

İş dünyası kadar bankaların da şikâyetçi olduğu Çek Kanunu'nun değiştirilmesini öngören teklif Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili Hakkı Köylü, değişiklikle hem alacaklıya hem de borçluya yeni imkânlar tanınacağını söyledi. Bankalara da önemli sorumluluklar yüklenecek yeni düzenlemeyle getirilen değişiklikler şöyle: Çekin karşılığı ödenmediği zaman doğrudan hapis cezası yok, para cezası var. Ceza ödenmezse, hapse çevriliyor. Yeni kanun çıktıktan sonra, çekten dolayı sorumlu olan kişi hesap sahibi olacak, üzerindeki imza sahibi değil. Şirketlerde yönetim kurulu üyelerinden birisine bankada çek hesabı açılırken, o bir kişi görevlendirilecek. Banka, şirketin çek hesabından sorumlu olan kişiyi önceden bilecek. Bu görevlendirme yapılmazsa yöneticilerin tamamı sorumlu olacak. Muhasebeci sorumlu olmayacak.

Eskiden ceza verilirken çekin üzerindeki rakam neyse o nazara alınıyordu. Yeni sistemde, çekin karşılıksız çıkan kısmı nazara alınarak ceza verilecek. Daha dikkatli olmaları için bankalara bazı yükümlülükler getiriliyor. Yasağı bulunan kişiye çek verildiği takdirde bankaya ceza var, yasaklı olduğu halde çek kullanan kişiye de hapis cezası. Bundan sonra herkese rastgele çek verilmeyecek. Bankalar bu konuda çok titiz olacak.

Çek işlemi yapan kişilerin hesaplarının açık olacağını anlatan Köylü, bu hesabın, kişinin çek verebileceği kişilerce de görülebileceğini söyledi. 'Çek mağduru' olarak ifade edilen kişilerin durumuna da değinen Köylü, şunları söyledi: "Cezaevlerinde çek yüzünden 2 bin 118 kişi yatıyor. Yeni bir düzenleme getireceğiz. 37 milyon çek kesilmiş, 1 milyon dava var. Ama hapis yatan 2 bin kişi. Çekini ödeyemeyip hapse düşenlere yeni bir imkân tanıyacağız. Asgari 1 yıl olmak kaydıyla yeni bir düzenleme yapılacak. Eğer taraflar aralarında anlaşabilirse, kişi hakkında açılmış dava duracak. Soruşturma başlamışsa o duracak, ceza infaz ediliyorsa tahliye edilecek. O süre içerisinde ödenmesi beklenecek. Ödemediği takdirde soruşturma kaldığı yerden devam edecek. Zamanaşımı işlemeyecek. Ayrıca bu kişinin şikâyet hakkı da ortadan kalkmayacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=922213&title=kanun-degisiyor-bankalar-herkese-rastgele-cek-veremeyecek