Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Bakanlığı Gizli Hesapları bitimeye kararlı PDF Yazdır e-Posta
08 Aralık 2009

Image

Gizli hesaplar ülkesi olarak ün salan İsviçre'yle bilgi paylaşım anlaşması yapan Maliye, şimdi de Cayman Adaları, Bermuda gibi "vergi cennetleri"ndeki Türklere ait hesaplar için harekete geçti

Maliye Bakanlığı, yurtdışındaki gizli hesaplara ulaşmak için önemli bir adım daha attı. İsviçre'yle bilgi paylaşım anlaşması imzalayarak 60 milyar dolarlık kaynağı Türkiye sorgulanabilir hale getiren Maliye Bakanlığı şimdi de "vergi cennetleri" olarak bilinen off-shore ülkelerdeki Türklere ait hesaplar için devreye girdi. Bu ülkelerle İsviçre'dekine benzer bilgi paylaşımı anlaşması müzakerelerinde sona gelindiğini belirten Maliye kaynakları, "Dünyada artık bu vergi cennetlerine son verme eğilimi var. Türkiye de bu süreçte aktif rol oynuyor" dedi. Artan krizin etkisiyle vergi gelirleri iyice düşen ülkeler dünyadaki vergi cennetlerine savaş açtı. Londra'da toplanan G20 zirvesinde alınan vergi cennetleri için bir "kara liste" oluşturulması kapsamında Andorra, Bahamalar, Liechtenstein, Monaco, Virgin Adaları ve Cayman Adaları OECD'nin beyaz ülkeler listesine katıldı, OECD standartlarında vergi anlaşmalarına imza attı. Bu anlaşmaların ardından bu ülkelerle bilgi paylaşımının yolu açıldı.

TÜM KAYITLAR HAZİNE'DE

Maliye Bakanlığı yetkilileri, off-shore ülkelerde faaliyet gösteren tüm şirketlerin kayıtlarının Hazine'de bulunduğunu söyledi. Yetkililer "Bazı şirketler, vergi cenneti denen bu ülkelerde şirket kuruyor ancak tüm işlemlerini Türkiye'de gerçekleştiriyor. Bu şekilde vergi ödemekten de kurtuluyorlar. Süreçle vergi denetimde de daha aktif olacağız" açıklamasında bulundu. Bu şirketlerin listesinin ve işlemlerinin Hazine'nin elinde mevcut olduğunu anlatan Maliye yetkilileri "Bu ülkelerdeki yatırımcılarakaynaklarınızı ülkemize getirin" çağrısında bulundu.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI BİTİRİLECEK

Anlaşmayla Türkiye'de faaliyet gösterip şirket merkezini off-shore ülkelerin birinde göstererek, vergi saklanması da önlenmiş olacak. Türkiye'de mükellefiyet olarak vergilendirilen ve off-shore ülkelerde varlığı bulunan kişilere ilişkin gerektiğinde ülkelerin yetkili makamlarından bilgi temin edilecek. Bazı şirketlerin yurtdışındaki harcamalarını yüksek göstererek vergi matrahının artırdıklarını belirleyen Maliye kaynakları ""Bilgi alışverişiyle vergi matrahını da daha etkin denetleyeceğiz" dedi.

OFF-SHORE'A VARLIK BARIŞI PİYANGOSU
İmzalanacak anlaşmalarla, varlık barışı yasası kapsamında off-shore ülkelerdeki varlık değerini Türkiye'ye getirmek isteyen kişilere, varlık barışından yararlanma imkanı da sağlanacak. Bakanlık varlığını Türkiye'ye getirene "Nerden buldun" sorusunu yöneltmeyeceği gibi, bir banka, bir finans kurumu, vekil veya temsilci nezdinde evrak tutulmasının gerektiği gerekçesi gösterilmeyecek. Banka dekontu dahi yeterli olacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/12/08/bermudanin_kapisi_aralaniyor