Şirketlere ağırlığı 3,5 tonun altındaki kiralık araçlarla hizmet vermesini yasaklayan yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği 80 bin firmayı etkileyecek. Yönetmeliğe göre, işleri gereği taşımacılık da yapmak zorunda kalan şirketler ya yetki belgesi alacak ya da araç satın alma yoluna gidecek. Ancak yönetmelik, okul veya fabrikaların şehir içi servislerini kapsamıyor.
Ulaştırma Bakanlığı'nın yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği gelecek yıl başından itibaren yürürlüğe giriyor. Ağırlığı 3,5 tonun altındaki ticari araçların 'kiralık' olarak trafiğe çıkmasını yasaklayan düzenleme ile kiralama (rent a car) şirketleri zor durumda bırakırken, kiralık araçlarla hizmet sunan firmalar taşıt almak zorunda kalacak. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, dün Zaman'ın 'Ticari araç yasağı şirketleri vuracak' başlığıyla duyurduğu ve devletin şirketleri filo satın almaya yönelttiğini içeren haber için "İşleri gereği taşımacılık da yapmak zorunda kalan 80 bin firma ya araç satın alacak ya da yetki belgesi alacak." dedi.
Mehmet Nesip Kemaloğlu, örneğin Turkcell gibi büyük firmaların sözleşmeli olarak yetki belgesi bulunan filo şirketlerinden araç kiralamaya devam edebileceğini, ancak bunun için Turkcell'in de 'taşımacılık yapabilir' iznini içeren belge almak zorunda olduğunu ifade etti. İşi taşımacılık olmayan gıda, tekstil gibi sektörlerde çalışan ve bir iki araca ihtiyaç duyan küçük işletmelerin ise araç satın alması ve bunu kayıt altında tutması şart. Kemaloğlu, yönetmelikle kaotik bir halde olan taşımacılık sektörüne bir düzen getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Kemaloğlu, '0 kilometre araç satın alma mecburiyeti' ile ilgili olarak da "Araç satın alacak olanlar daha çok küçük çaplı ticari işletmeler olacak. Ama biz bunlara '0 kilometre araç satın alın' demiyoruz. Yurtiçinde kullanılacak ticari araçlar için yaş sınırı da koymuyoruz. Yalnız yurtdışı işlerde araçlara 20 yaş sınırı getirdik. Bu da diğer ülkelerin mevzuatlarından kaynaklandı." şeklinde konuştu.
Kemaloğlu, Türkiye'de 3,5 tonun altında 400 bine yakın ticari araç bulunduğunu, bunun 150 bine yakınının fazladan trafikte salındığını kaydetti. Kemaloğlu, şu bilgileri verdi: "Şehirlerarası yük taşımacılığında 3,5 tonun üzerinde de 850 bine yakın araç var. Bunun 250 bini olmasa da sektör kendini idame ettirebilir. Şu a n filo kiralama sektörü mezarlığa dönüşmek üzere. Hedefimiz hem trafiğin rahatlamasını hem ulaşımın dinamizm kazanmasını sağlamak." Ulaştırma Bakanlığı, karayollarında düzenlemeye 2003 yılında çıkardığı Karayolu Taşıma Kanunu ile başlamıştı. Bunun en son ayağı ise 3,5 tonun altındaki ticari araçlar. Bakanlık 3,5 tonun üzerinde 800 bin ticari aracı lisanslandırdı. 31 Aralık 2009'dan sonra da 400 bin ticari aracı lisanslandırmayı amaçlıyor. Kemaloğlu, taşımacılıkta 400 bine yakın aracın gereksiz olduğu görüşünde. Ama henüz lisanslama işlemi sonrasında bu araçlara ne olacağını bilmiyor. Yönetmelik, okul veya fabrika gibi özel ve kamu şirketlerinin şehir içi servislerini kapsamıyor. Kemaloğlu, bunların ilgili belediyelerin kontrolünde olduğunu söylüyor. Ancak şehir dışı gezi düzenleyen tüm şirketlerin yetki belgesi olan kiralama şirketleriyle anlaşması şart.
Yönetmelik gereği lojistik sektörü L1, L2, kargocular M1, M2, M3, nakliyeciler ise N1, N2 (1-şehir içi/2-şehirlerarası) belgelerini almak zorunda. Bugüne kadar kamyon ve TIR gibi 3,5 tonun üzerinde olan 3 milyon 500 bin araç denetlendi. 20 bininde belge eksikliği bulundu ve 400 bin liraya yakın ceza kesti. Aralık sonunda denetim tüm ticari araçları kapsamış olacak.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=925437&title=yetki-belgesi-almayan-sirketler-ticar%EE-arac-kiralayamayacak |