Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracatçıları iyi anlıyorum; ancak enflasyon canavarını öldürmeden faizi hızlı indiremeyiz PDF Yazdır e-Posta
27 Ekim 2007

 

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Gelişmekte olan ülkelerde yılın Merkez Bankası başkanı" seçilmesi ile ilgili bir soruya, "Varlığına sevinmedim, yokluğuna da yerinmedim. Ben neysem oyum, bana bir şey ilave etmedi." cevabını verdi.

Merkez Bankası, enflasyonla mücadeleyi faiz silahıyla yürütüyor. Tüketimin gereğinden fazla artıp fiyatları tırmandırmaması için faiz oranlarını yüksek tutuyor.

Ancak bu sefer de üreticiler, kredi maliyetlerini artıran ve döviz kurları üzerinde baskı kuran yüksek faizden yakınıyor. Söz konusu eleştirilere cevap veren Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise henüz fiyat istikrarının sağlanmadığını ve enflasyonla mücadelenin sona ermediğini belirterek, 'enflasyon canavarının yarı canlı olduğunu ve yeniden canlanma ihtimali' bulunduğunu söyledi.

Yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında soruları da cevaplayan Yılmaz, başta ihracatçılar olmak üzere işçi ve işverenlerin Merkez Bankası'nın faiz politikasına eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu: "Henüz fiyat istikrarı sağlanmış değil. Düşen bir enflasyon ortamındayız. Dolayısıyla enflasyon bir bakıma uyuşturucuya benzer, geçici olarak haz verebilir, rahatlatabilir. Fakat uzun vadede büyük problemlere neden olabilir. Henüz enflasyon ile mücadelemiz sona ermemiştir. Enflasyon canavarı yarı canlıdır, yeniden canlanma ihtimali vardır. Enflasyonla mücadelenin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz." İhracatçılar önderliğinde iş dünyasının verdiği 'Yeter artık faizleri indir' ilanlarına atıfta bulunan Yılmaz, yapılan açıklamalardan olumlu da olumsuz da sonuç çıkartılabileceğini dile getirdi. Paranın patronu, "Olumlu sonuç şudur: Artık Merkez Bankası bağımsızlığı toplumda yer ediyor. Toplumda para politikasının Merkez Bankası tarafından yürütüldüğü kabul görüyor. Muhatabın da Merkez Bankası olduğu kabul ediliyorsa bundan mutluyuz. Eleştirilerden hiçbir şekilde rahatsız olmuyoruz. İlanlardan bizim moralimiz bozulmaz. Dinlemek ve anlamakla mükellefiz. Yapılan eleştirileri dikkatle dinliyoruz ve dinlemeye devam ediyoruz. Dolayısıyla bizi eleştirmeye devam edin, devam etsinler." diye konuştu. Bu arada Başkan Yılmaz, bankanın faiz politikasını sert şekilde eleştiren TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile 8 Kasım Perşembe günü görüşecek.

Malî disiplin olmadan olmaz

IMF ile mevcut stand-by düzenlemesinin mayısta biteceğini hatırlatan Yılmaz, mevcut düzenlemenin yerine neler konulabileceği, maliye politikası ile ilgili ne tür hedefler olabileceği konuları üzerinde düşünülmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Ama onun dışında 'Enflasyona ulaşmada öngördüğümüz hedefe biraz geç ulaşalım. Diğer ekonomik değişkenlere öncelik verelim' deniliyorsa bu uygulanmakta olan programın içinde yok. Dolayısıyla mevcut programın bu haliyle devam ettirilerek, fiyat istikrarına ulaşılması daha doğru olduğunu düşünüyorum." IMF ile nasıl bir program uygulanacağının siyasi bir karar gerektirdiğine işaret eden Yılmaz, "Bizi bu noktaya getiren koşullar sıkı maliye politikası, mali disiplin ve bunu sağlayan bir çerçeve. Bu çerçeve IMF ile de IMF'siz de olabilir; ama malî disiplin olmadan olmaz." şeklinde konuştu. Yılmaz, 2007 için öngörülen yüzde 6,5'lik faiz dışı fazlanın gerçekleşemeyeceğini; ancak bu sapmanın para politikasının orta vadede enflasyon hedefine ulaşmada olumsuz etkilere sebep olmayacağınışündüklerini söyledi. Yüzde 6,5'lik faiz dışı fazlanın yüzde 5,5'ten çok daha iyi olduğuna işaret eden Yılmaz, "Ancak iyi olan öngörülen hedefe sapmadan ulaşılması. Bu yıl faiz dışı fazla yüzde 6,5 yerine yüzde 4,3 gibi bir seviyede gerçekleşirse gelecek yıl da yüzde 5,5 olursa, bu maliye politikasının bu yıla göre daha sıkı olacağını gösteriyor. Bu para politikasıısından bir sorun teşkil etmiyor." dedi. Bu yıl maliye politikalarındaki gevşemenin, para politikasını sıkılaştırdığını vurgulayan paranın patronu, "Bu sıkılaştırma bize maliye politikasındaki gevşemenin telafi edilmesi imkanını verdi. Bugün geldiğimiz nokta para politikası hâlâ da sıkıdır." değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, boş bulunan başkan yardımcılığı ve Para Politikası Kurulu üyeliği için ilgili bakan (Mehmet Şimşek) ile görüşğünü, kısa sürede atama yapılması gerektiği konusunda mutabık olduklarını sözlerine ekledi.

Elektrik zammı hedefleri değiştirdi

Başkan Yılmaz, hükümetin yapacağı vergi ayarlamaları, enerji, gıda ve kamu maaş artışlarını da içeren fiyat ayarlamaları nedeniyle yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulamayacağınııkladı. Yılmaz, "Enflasyonun yıl sonunda, yüzde 70 ihtimalle, yüzde 6,7 ile 7,9 arasında (orta noktası yüzde 7,3) gerçekleşerek, belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunmaktayız." dedi. Böylece yalnızca yüzde 4'lük enflasyon hedefi değil, artı-eksi 2 bandı çerçevesinde yüzde 6'lık üst sınır da aşılacak. Bankaya göre, enflasyon 2008 yılı sonunda yüzde 2,5 ile 5,7 arasında (orta noktası yüzde 4,1), 2009 yılının üçüncü çeyreğinde ise yüzde 1,7 ile 5,5 (orta noktası 3,6) arasında gerçekleşecek. Gıdanın yıllık enflasyona etkisinin 3 puanın üzerinde olduğunu bildiren Yılmaz, ana eğilimin aşağı yönlü olmasına rağmen, enflasyon düşüşünde duruş göründüğünü kaydetti. Kısa vadeli tahminlerin yukarı çekilmesinde, 65 dolar olarak varsayılan petrol fiyatlarının 75 dolara çıkmasının etkili olduğunu belirten Yılmaz, bir önceki enflasyon raporunda yılın son çeyreğinde elektrik fiyatlarında yüksek oranlı bir artış öngörüldüğünü ifade etti ve "Enerji fiyatlarına ilişkin bu gelişmeler 2007 sonu enflasyon tahminlerimizi 0,8 puan yukarı çekmiştir." dedi. 2007 sonu ile 2008 başında ölçülü faiz indiriminin süreceği öngörüsünde bulunduklarını hatırlatan Yılmaz, buna karşın, tahminin indirim taahhüdü olarak algılanmaması gerektiğini, gelişmelere göre, daha az ya da çok faiz değişiminin söz konusu olabileceğini vurguladı.

Merkez, yabancı çıkışına karşı hazırlıklı

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyonun etkileri ile ilgili soruları da cevapladı. Siyasi risklerin her zaman olduğunu ve bunların veri setinin içinde bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Bunlar bizim enflasyonla mücadelemizi bir şekilde bozarsa, beklentilerimizi bozarsa, kalıcı olursa, bunun düzeltilebileceğine inanırsak tepki veririz." dedi. Operasyondan dolayı bir şekilde yatırımcının güveninin bozulması ve Türkiye'den çıkmak istemeleri durumunda da politika faiz oranlarını değiştirmeden piyasa faiz oranlarını sıkılaştırma imkanları olduğunu vurgulayan Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, banka likidite yönetiminin üzerine yönelecek. Piyasadaki likiditeyi ayarlayarak, yabancının Türkiye'deki davranışı bir ölçüde etkilenecek. Diğer bir ifadeyle likidite yönetiminde daha aktif olunacak.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=605970