Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merkez Bankası, IBAN şartını esnetti (20.12.09) PDF Yazdır e-Posta
20 Aralık 2009

Merkez Bankası, 1 Ocak 2010 itibarıyla yürürlüğe girecek olan Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) uygulamasında değişikliğe gitti.

Geçiş döneminde IBAN numarasını bilmeyenlerin, mevcut durumu sözlü beyan etmeleri halinde işlemler eski hesap numaralarıyla yapılabilecek. Yurtdışındaki bankaların ve finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapılacak para transferlerinde 1 Ocak 2012 tarihine kadar IBAN'ın kullanılması zorunlu olmayacak.

Merkez Bankası'nın konu hakkındaki tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ'e eklenen geçici maddeyle, yurtdışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2012 tarihine kadar IBAN'ın kullanılması zorunlu olmayacak. 1 Ocak 2010 itibarıyla Türkiye'de yürürlüğe girecek olan uygulamada, hesap sahibinin IBAN numarasını bilmediğini sözlü beyan etmesi halinde geçiş sürecinde eski hesap numaraları üzerinden işlem yapılacak. Tebliğe göre, Avrupa Ekonomik Alanı'nda yer alan ülkelerdeki hesaba yapılan para transferlerinde alıcıya ait IBAN'ın doğrulanması ve kullanılması zorunlu olacak. Ancak, bankalar ile yurtdışında sınır ötesi ödemeleri gerçekleştiren kuruluşlar arasında kendi nam ve hesaplarına gerçekleştirilen işlemler ile talep edilmesine rağmen müşteri tarafından alıcıya ait IBAN'ın bildirilmeyeceğine ilişkin müşterinin beyanının alındığı işlemlerde bu zorunluluk aranmayacak.

KREDİ KARTI FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ


Öte yandan Merkez Bankası, yılbaşından geçerli olmak üzere Türk Lirası kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranını yüzde 2,91'e, aylık azami gecikme faiz oranını da yüzde 3,66'ya indirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan tebliğ ile aylık azami akdi faiz oranı, Türk Lirası için yüzde 3,26'dan yüzde 2,91'e düşürüldü. Tebliğde ABD Doları'nda uygulanan yüzde 2,54 ve Euro'da uygulanan yüzde 2,30'luk aylık azami akdi faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=929714&title=merkez-iban-sartini-esnetti