Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Perişan eden banka, kurtaran da mikro krediler oldu PDF Yazdır e-Posta
21 Aralık 2009

Devlet Bakanı Arınç, 'Bankalar 10 ipotek, 20 teminat olmadan kimseye bir şey koklatmıyor. Bu dönemde de çok yaptılar, insanları perişan ettiler, mikro kredide böyle bir şey yok' dedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bankaların 10 ipotek, 20 teminat olmadan kimseye kredi vermediğini belirterek, 'Canı isterse geriye dönüş yapıyor. Bu dönemde de çok şey yaptılar, insanları perişan ettiler, mikro kredide böyle bir şey yok' dedi. Manisa Valiliği ile Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından ortaklaşa imzalanan protokolle Manisa Öğretmenevi'nde hayata geçirilen Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı Manisa Mikro Kredi Şubesi'nin açılışında konuşan Arınç, iki gündür Manisa'daki çalışmaları incelediğini, kendisini en çok mutlu eden çalışmanın mikro kredi uygulaması olduğunu söyledi.

KADINLAR ELİ ÖPÜLECEK İNSANLAR

Kadınların el emekleriyle çalıştıklarını, kredi geri dönüşlerinin yüzde 100 olduğunu ifade eden Arınç, 'Çocuklarına ve çalışamadıkları için mağdur durumda olan eşlerine de destek oluyorlar. Sizler eli öpülecek insanlarsınız' dedi. Türkiye'nin tam bir israf batağı olduğunu kaydeden Arınç, 'TBMM tam bir para yiyen mekanizma. Elektrikler boşa yanıyor, bütün su şebekelerini yeniledim. Elektrik, ısıtma gibi sistemlerde değişiklik yaptım. Hepsinde milletin hakkı var, hepsi milletin emaneti. İsrafla mücadele edeceğiz dedik. O lüks otellerdeki israf nedir? Bir köyün bir yıllık masrafını bir gecede harcayan masalar var. Türkiye bunlara dikkati çekiyor. Bu da mikro kredi uygulamasıdır' diye konuştu.

YOKSULLUKLA MÜCADELE İÇİN

Mikro kredi projesi, etkin olarak dünyanın yaklaşık 111 ülkesinde uygulanıyor. Ülkemizde de yoksullukla mücadele çerçevesinde, Türkiye Grameen Mikro Kredi Projesi (TGMP)” adı altında 11 Haziran 2003'te Diyarbakır'da uygulanmaya başlanmıştır. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Temmuz 2003 tarihinde başlatmış olduğu bu projede 1.111.365 YTL kredi verilmiş olup, bu kredilerin geri dönüş oranı ise yüzde 100 olarak gerçekleşti.

Kadın patronlara destek alışverişi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Valiliği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın imzaldığı protokol kapsamında mikro kredi programı Manisa şubesi açılışını gerçekleştirdi. Arınç, tören sonrası aldığı mikro kredilerle üretim yapan kadınların ürünlerinden satın aldı.

Başbakan da çok uyarıda bulunmuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, geçtiğimiz aylarda finans sektörünün reel sektöre yaklaşımını doğru bulmadığını, finans sektörünün alacaklı olduğu reel sektör temsilcilerini toplantıya çağırarak borçlarını hemen ödemeye ya da yeni faizle sözleşme yapmaya zorlamalarının doğru olmadığını söylemişti. Erdoğan, "Aynı 2001 krizi öncesindeki gibi hareket ediyorlar. Yanlış gidiyorlar” demişti.


http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/Default.aspx?t=21.12.2009&i=230002