Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TEPAV Mali İzleme Raporu: IMF performans kriterleri tutmayacak (28.10.2007) PDF Yazdır e-Posta
28 Ekim 2007
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), IMF'ye verilen niyet mektubunda ağustos ayı sonu için konulan performans kriterinin, "özellikle bütçe verilerindeki performans düşüklüğünün etkisi" ile karşılanamayacağını düşünüyor. TEPAV, IMF performans kriterlerinin Nisan sonu itibariyle tutmadığını açıklayarak, Ağustos sonu itibariyle de tutmayacağı tahmininde bulundu. TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan, "Mali İzleme Raporu-2007 Yılı Temmuz-Ağustos Ayı Bütçe Sonuçları" açıklandı.

Raporda, IMF'ye verilen "Mayıs 2007" tarihli niyet mektubunun ekinde yer alan, konsolide kamu sektörü faiz dışı dengesine ait performans kriterlerinin Nisan ayı sonu itibarı ile karşılanamadığı ve hedeften yüzde 24 oranında (KİT'ler hariç yüzde 38 oranında) sapıldığı ileri sürülerek, şöyle denildi:

"Nitekim aynı niyet mektubunda bu bir ihtimal olarak belirtilmiş ve tedbir alınacağı ifade edilmiştir. Ancak söz konusu tahmin doğrulanmış ve alınan tedbirlerin de bu tahmini tersine çevirecek önemde olmadığı anlaşılmıştır. IMF'ye verilen niyet mektubunun diğer bir test noktası Ağustos ayı sonu için konulan performans kriteridir. Aynı şekilde Ağustos sonu için konulan hedefin de, özellikle bütçe verilerindeki performans düşüklüğünün etkisi ile karşılanamayacağını tahmin etmekteyiz. Geçen yıl aynı dönemde konsolide kamu sektörü faiz dışı denge rakamı yıl sonu hedefinin yüzde 86'sı civarında gerçekleşmişken, bu yıl bu oranın yüzde 60 seviyesine gerilediği anlaşılmaktadır. Bu durumda teknik olarak, yılın geri kalan kısmı için IMF ile sürdürülen stand-by düzenlemesinin performans hedeflerinin tutturulmama riskinin giderek büyüdüğünü ve programın ancak çok ciddi harcama ve gelir tedbirleri alınması halinde, Mayıs 2008'e kadar sürdürülmesinin mümkün olacağını değerlendiriyoruz."

"Bütçe performansındaki düşüş artarak devam ediyor"

Raporda, Sayıştay Başkanlığının 2006 yılı bütçe uygulama sonuçlarına yönelik uygunluk bildiriminden, 3 milyar YTL civarında giderin ödeneksiz olarak harcandığı, sonucunu çıkarmanın mümkün olduğu da belirtilerek, "Sayıştay ödenek aşımları konusunda sadece bir saptama yapmakta buna karşılık takdirin Meclise bırakılması ise hesap verme mekanizmalarının gereğince işletilmesinin önüne geçmektedir" denildi.

Ağustos ayı sonunda Merkezi Yönetim Bütçesinin kümülatif olarak 8,4 milyar YTL düzeyinde açık verdiği belirtilen raporda, "Yerel yönetim ve fon payı düzeltmeleri yapıldığında, bütçe açığı 9,3 milyar YTL'ye çıkmaktadır. Bütçenin geçen yıl 474 milyon YTL fazla verdiği dikkate alındığında, bütçe performansındaki düşmenin artarak devam ettiği görülmektedir" görüşü yer aldı.

Raporda, şu ifadelere de yer verildi:

"2007 tahminlerimizi geçmiş verilerdeki eğilimlerden hareketle türetmiş olmakla beraber; Raporumuzun yayın süreci içinde gerek basında yer alan haberler gerekse Hazine tarafından yapılan basın açıklaması, bu tahminlerimizi doğrular bir biçimde 2007 yılı IMF performans kriterlerinin tutturulamayacağını (yüzde 6,5 yerine yüzde 4,3'lük bir gerçekleşme) ortaya koymuş bulunmaktadır. Gelişmeler özellikle KİT dengesinin enerji maliyetleri ile ilintili bir biçimde daha da ciddi bir bozulma içinde olduğuna da işaret etmektedir."

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=332035