Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gıdanın KDV indirimi geç bile kaldı (29.10.2007) PDF Yazdır e-Posta
29 Ekim 2007
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, gıda ürünlerinde yapılan KDV indirimlerinin erken değil, aksine çok geç kalınmış bir uygulama olduğunu belirterek, "Eğer Hükümetimiz KDV indirimini bu sene Mayıs ayında yapmamış olsa idi, yaşanan kuraklığın etkisiyle artan hammadde fiyatları, gıda fiyatlarını çok daha yukarıya çekecekti" dedi.

Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in gıda ürünlerinde yapılan KDV indirimlerinin erken olduğuna yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. Gıda ürünlerinde yapılan KDV indirimlerinin erken değil, aksine çok geç kalınmış bir uygulama olduğunu savunan Kopuz, 10 milyondan fazla kişinin açlık sınırı altında yaşadığı Türkiye’de açlık ve yetersiz beslenmenin yarattığı acıların ortada olduğunu söyledi.

KURAKLIK ETKİSİ: Kopuz, devletin Türkiye’nin en ücra köşesine kadar yeterli ve güvenli gıdayı ulaştırmakla yükümlü olduğunu vurgulayarak, "Eğer Hükümetimiz KDV indirimini bu sene mayıs ayında yapmamış olsa idi, yaşanan kuraklığın etkisiyle artan hammadde fiyatları, gıda fiyatlarını çok daha yukarıya çekecekti" diye konuştu. Gıdada KDV indiriminin uzun dönemde kayıtdışılığın azaltılmasına olumlu katkı yapacağına da işaret eden Kopuz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Gıda sektöründe yüksek oranda varolan kayıtdışı ile savaşmanın bir yolu da gıda üzerinde olan vergi yüklerini azaltmaktır. Çünkü kayıtdışı üretim, halk sağlığını ciddi boyutlarda tehdit etmekte, yüksek ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Kayıtdışı ile yaratılan haksız rekabet, ülkemizin gıda sektöründe özel sektör aracılığı ile büyümesini engellemekte ve sürdürülebilir rekabet gücünü azaltmaktadır. Kayıtdışılığın tarladan sofraya her alanda etkin denetimi ve kamuoyunun gıda güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi bu sorunun çözümü için en önemli adımları olarak görmekteyiz."

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/7576090.asp?gid=196&sz=38554