Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yetki belgesiz ticarî araç denetimine 4 ay erteleme (01.01.10) PDF Yazdır e-Posta
01 Ocak 2010

Karayolu taşıma yetki belgesi için müracaat eden, ancak işlemleri bitmeyen ticari araç sahiplerine müjdeli haber geldi. Ulaştırma Bakanlığı, bu durumdaki kişi ya da kurumların, bugünden itibaren başlayacak yetki belgesi denetimlerinden 30 Nisan 2010 tarihine kadar muaf tutulacağını açıkladı.

Hafif ticari araç kiralama hizmetlerinde krize yol açan Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde bugün başlayacak yetki belgesi denetimleri Nisan 2010'a ertelendi. Karar, Vodafone, Turkcell, British American Tobacco, Pepsi Cola, Finansbank, Akbank ve Bosch gibi ticari araç kiralayan dev firmalarla filo kiralamacılarını rahatlattı. Yönetmelikte, belgesi olmayan taşımacılık yapanlara araç başına 224 liradan 2 bin liraya kadar para cezası öngörülüyor. Ticari araç sahipleri, cezalı duruma düşmemek için taşıma yetki belgesi almak amacıyla Kara Ulaştırması bölge müdürlüklerine akın etmişti. Yoğunluk sebebiyle vatandaşlara aylar sonrasına gün verilmeye başlanmıştı. Bunun üzerine Bakanlık, başvuru yapan, ancak belgesini henüz alamamış araç sahipleri için müjdeli bir karar aldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım imzası ile yayımlanan genelgede, "Ülke genelindeki taşıt sahiplerine ulaşılmasındaki güçlükler, araç sahibi olanların sayısının on binlerle ifade edilebilecek kadar yüksek oluşu, toplumumuzun genel alışkanlıklarından kaynaklanan nedenlerle yetki belgesi almak için yapılan müracaatların son 10 gün içerisinde yoğunlaşması ve on binleri bulması sebebiyle, yetki belgelerinin hemen düzenlenerek ilgililere fiziki teslimi teknik ve idari olarak mümkün bulunmamaktadır." denildi. Buna göre başvuruda bulunup ancak belge düzenleme işlemleri devam eden taşıt sahiplerinden; 30 Nisan 2010'a kadar yetki belgesi veya taşıt kartı aranmayacak. Ticaret, Ulaştırma, Gümrük, Eğitim ve Danışmanlık Şirketi'nin başkanı Mehmet Tanbaş, yetki belgesi denetimlerinin ertelenmesi için, "Sektöre getirilmesi gereken düzenin daha ılımlı ve anlayışlı şekilde yerleşmesi için bu gerekliydi." dedi.

Fleet Manager Turkey Kurucu Ortağı Mithat Ayan da, "Denetimlerin ocak ayında başlayacağını zaten düşünmüyordum." diye konuştu. Türkiye'nin en büyük ikinci büyük filosuna sahip Derindere'nin üst yöneticisi Aytekin Yıldırıcı ise ciddi şekilde denetimlerin devreye sokulması halinde toplumsal infial yaşanabileceğini hatırlatmış, bu sebeple önlem alınması gerektiğini dile getirmişti. İntercity'nin patronu Vural Ak, 4 aylık ertelemeyi bakanlığın 'ticari araç kiralama sektörüne çözüm üretme' çabasıyla geçirmesi gerektiğini hatırlattı. Zaman, firmaların kiralık ticari araçlarla hizmet vermesini sınırlayan yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ni 9 Aralık 2009 tarihinde 'Ticari araç yasağı şirketleri vuracak' başlığı ile gündeme getirmişti. Ardından otomotiv sektörü ve medya konuyu tartışmaya başlamış, Otomotiv Sanayicileri Derneği, bakanlığa çıkarma yapma kararı almıştı. Zaman '1 Ocak'ta 400 bin araç illegal olacak' konulu bir haber daha yapmıştı. Ardından bakanlık yetki belgelerini yüzde 93 indirimle veren uygulamasını 2010 Eylül ayına kadar uzatma kararı almıştı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=934730&title=yetki-belgesiz-ticar%EE-arac-denetimine-4-ay-erteleme