Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aile şirketi nedir? PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2010

Aile şirketleri, sadece Türkiye’de değil tüm dünyada iş hayatının en yaygın şirket biçimidir. Bu şirketler milyonlarca kişiyi istihdam eder ve dünyadaki servetin ve gelirin önemli bir bölümünü üretirler. Aslına bakılırsa, bu şirketler daha geniş bir hissedar tabanına sahip şirketlerden genellikle daha yüksek karlar elde eden şirketlerdir.

Günümüzde, dünya ekonomisinde aile şirketleri önemli bir rol oynamaktadır. Bu şirketlerin ne kadar önemli olduklarının bir ölçüsü, aile ya da aileler tarafından kontrol edilen kayıtlı şirketlerin bütün şirkelere oranıdır -bu rakam Avrupa Birliği’nde (“AB”) %50’nin üzerinde, Latin Amerika’da %65 ile %90 arasında ve ABD’de ise %95’in üzerindedir.

İkinci bir ölçüt ise ekonomik güçleridir. Aile şirketleri AB üyesi ülkelerdeki gayrisafi milli hasılanın (GSMH) %35 ila %65’ini, Kuzey Amerika’daki GSMH’nin yaklaşık %40 ila %45’ini, Latin Amerika’daki GSMH’nin %50 ila %70’ini ve Asya’daki GSMH’nin ise %82’sini üretmektedirler.

Ülkemizde ise %95’ini aile şirketlerinin oluşturduğu ve sermaye piyasalarının sığlığı nedeniyle sadece orta ve küçük ölçekliler değil, büyük ölçekli şirketlerin de “aile şirketi” olduğu bir gerçektir.pwc