1. Gelir ve Kurumlar Vergisi İstisnası
Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin bu bölgelerde elde ettikleri yazılım ve Ar – Ge faaliyetlerinden doğan gelirleri ile bu KOBİ’lerde çalışanların elde ettikleri kazançlar nedeniyle gelir ve kurumlar vergisi ödenmeyecektir. Bu uygulama 31.12.2013 tarihinde sona erecektir.
Bu istisnadan faydalanan KOBİ’lerin istisnadan yararlandıkları süre içerisinde sadece bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri KDV’den istisnadır.
Serbest bölgelerde faaliyette bulunan KOBİ’ler bu bölgelerde elde ettikleri kazançları üzerinden gelir ve kurumlar vergisi ödemezler.
Teknoloji geliştirme bölgeleri dışında kurulan KOBİ’lerin kendi bünyelerinde teknoloji ve bilgi toplamaya yönelik olarak yaptıkları Ar – Ge harcamalarının tamamı yıllık beyanname ile bildirilen gelir veya kurum kazancından indirilebilecek.
2. Kurumlar Vergisi Muafiyeti
Organize sanayi bölgelerinde kurulan KOBİ’ler arsa elektrik, gaz, buhar ve su gibi ortak ihtiyaçları karşılamak amacıyla kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce birlikte oluşturulan ve kazancının tamamını bu yerlerin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanan iktisadi işletmeler kurumlar vergisi ödemeyecekler.
3. Katma Değer Vergisi İstisnası
a) Deniz, hava, demiryolu araçları ile yüzer tesis ve araçların teslimi, bu araçların kiralanması ve işletilmesi faaliyetleriyle uğraşan KOBİ’ler KDV’den istisnadır. Ayrıca bu KOBİ’ler söz konusu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bu araçların tadili, onarımı ve bakım hizmetleri için katma değer vergisi ödemezler.
b) Altın, gümüş ve platin ile ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetleri ile Petrol Arama Kanunu hükümleri gereğince, petrol arama faaliyetlerini yürütenlere yapılan hizmetler için KOBİ’ler KDV ödemezler.
c) Limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini kendisi yapan ya da başkalarına yaptıran KOBİ’lere bu işlerle ilgili olarak yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV’ye tabi değildir.
d) Yatırım teşvik belgesi sahibi KOBİ’lere belge kapsamında yapılan makine ve teçhizat teslimleri KDV’den istisnadır.
e) Serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mallar ile KOBİ’ler tarafından serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV’den istisnadır.
4. Emlak Vergisi Muafiyeti
Organize sanayi bölgelerinde KOBİ’lere ait binalar inşalarının bitiş tarihinden sonraki bütçe döneminden itibaren 5 yıl emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
5. Harç İstisnası
KOBİ’lerin, organize sanayi, endüstri veya teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz, taksim veya birleştirme işlemleri harca tabi değildir.
6. Atık Su İstisnası
Atıksu arıtma tesisi işleten bölgelerdeki KOBİ’ler belediyelerce alınan atıksu bedellerini ödemezler.
7. Damga Vergisi İstisnası
Bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca KOBİ’lere kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhler damga vergisinden istisnadır.
8. Gelir Vergisi Stopajı Teşviki
KOBİ’lerin En az 10 işçi çalıştırması şartıyla, hesaplanan gelir vergisinin; Organize sanayi endüstri bölgelerinde tamamı, diğer işyerlerinde %80’i tahakkuk eden vergiden terkin edilir.
9. Sigorta Primi İşveren Paylarında Teşviki
KOBİ’lerin En az 10 işçi çalıştırması şartıyla, hesaplanan gelir vergisinin; Organize sanayi endüstri bölgelerinde tamamı, diğer işyerlerinde %80’i hazine tarafından karşılanır
10. Enerji Desteği Teşviki
KOBİ’lerin En az 10 işçi çalıştırması şartıyla, hesaplanan gelir vergisinin; Organize sanayi endüstri bölgelerinde tamamı, diğer işyerlerinde %80’i oranında hazine tarafından karşılanır
11. Gelir Vergisi Stopajı İndirimi
Kültür Yatırımlarını ve Girişimlerini Teşvik Kanunu uyarınca belge almış kurumlar vergisi KOBİ’lerin, ilgili idareye verecekleri aylık sigorta prim bordrolarında bildirdikleri, münhasıran belgeli yatırım ve girişimde çalıştıracakları işçilerin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin yatırım aşamasında üç yılı aşmamak kaydıyla %50’si, işletme aşamasında ise yedi yılı aşmamak kaydıyla %25’i, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmektedir.
12. Taşınmaz Mal Tahsisi
Kültür Yatırımlarını ve Girişimlerini Teşvik Kanunu uyarınca kültür yatırımı ve girişimlerine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığının taşınmaz mal tahsisi yapma yetkisi bulunmaktadır
13. Sigorta Payı İşveren Paylarında İndirim Teşviki
Kültür Yatırımlarını ve Girişimlerini Teşvik Kanunu uyarınca belgelendirilmiş kurumlar vergisi mükellefi KOBİ’ler, ilgili idareye verecekleri aylık sigorta prim bordrolarında bildirdikleri, münhasıran belgeli yatırım veya girişimde çalıştıracakları işçilerin, prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hissesinin, yatırım aşamasında 3 yılı aşmamak şartıyla %50’si, işletme aşamasında ise 7 yılı aşmamak şartıyla %25’i Hazinece karşılanır
14. Su Bedeli İndirimi ve Enerji Desteği Teşviki
Kültür yatırımı ve girişimlerinde bulunan KOBİ’ler, su ücretlerini yatırım ve girişimin bulunduğu yörede uygulanan tarifelerden en düşüğü üzerinden öderler. Bu yatırım veya girişimin elektrik enerjisi ve doğal gaz giderlerinin %20’si beş yıl süreyle Hazinece karşılanır.
15. Hafta Sonu ve Resmi Tatillerde Faaliyette Bulunabilme
Kültür Yatırımlarını ve Girişimlerini Teşvik Kanunu uyarınca belgelendirilmiş KOBİ’ler Belgeli girişimler ile belge kapsamındaki diğer birimler belgede belirlenen çalışma süresi içinde hafta sonu ve resmi tatillerde de faaliyetlerine devam edebilirler.
16. İşyeri Nakli Teşviki
2009’da nakledenler için 1.12.2010 ve 2010’da nakledenler için 31.12.2015 tarihinde sona ermekle birlikte, sadece tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunanlardan üretim tesislerini Bakanlar Kurulunca belirlenen illere nakleden ve asgari 50 kişilik istihdam sağlayan KOBİ’lerin, bu illerdeki işletmelerinden sağladıkları kazançlar, nakil tarihini izleyen hesap döneminden itibaren 5 yıl süreyle kurumlar vergisi oranı % 75 indirimli olarak uygulanır. Bu teşvikten gelir vergisi mükellefleri de yararlanır.
17. Vergisiz Birleşme
31.12.2009 Tarihine kadar birleşen KOBİ’ler belirlenen şartları yerine getirdikleri takdirde birleşme kazançları kurumlar vergisinden müstesnadır. Ayrıca birleşme sonrası belli bir süre indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanacaktır. Bu oranı %75’e kadar indirimli uygulatma konusunda bakanlar kuruluna yetki verilmiştir.
Bakanlar kurulu bu yetkisini kullanarak oranı %20’den %5’e indirmiştir.
18. İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması
Hazine Müsteşarlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur.
19. Genç ve Kadın İstihdamına Sigorta Primine İlişkin İşveren Hissesine Yönelik Teşvik
18 – 29 yaş arası ve 18 yaşından büyük kadınlarda ocak 2008, aralık 2008 ve ocak 2009 aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde Kayıtlı sigortalılar dışında olması şartıyla 01.07.2007 ile 30.06.2010 tarihleri arasında işe alınan ve fiilen çalıştırılanların 506 sayılı Kanuna göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerine ait işveren hisselerinin; birinci yıl için % 100, ikinci yıl için % 80, Üçüncü yıl için %60, Dördüncü yıl için %40, Beşinci yıl için % 20 si, işsizlik sigortası fonundan karşılanır.
Bu düzenlemeden yaralanabilmek için aylık prim ve hizmet belgelerinin süresi içerisinde verilmesi, sigorta primine ait işçi payının ve indirime isabet etmeyen işveren payının ödenmesi gerekir
20. Kısa Çalışma Ödeneği
KOBİ’lerin haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için verilecek olan kısa çalışma ödeneğinin miktarı, işçinin son dört aydaki günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Ancak aylık kısa çalışma ödeneği miktarı 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini aşamamaktadır. Kısa çalışma ödeneği ay sonlarında aylık olarak işçinin kendisine ödenmektedir
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadar olup, hak edilen işsizlik ödeneği süresini aşamamaktadır
http://www.tebkobitv.com/uzmanlar/sukru-kizilot/read.asp?cid=1&id=4704 |