Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kod Gribi Nedir? PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2010

Domuz gribi son zamanlarda en çok tartışılan konulardan birisi. Bir başka grip daha var, kod gribi, o da çok tartışılıyor. Vatandaş almış faturayı parasını ödemiş, ne bilsin aldığı firmanın koda giren birinden alışveriş yaptığını. Şimdi deniyor ki gel bakalım arkadaş; senin fatura aldığın firma var ya, evet, o firma bizim kodumuza girdi. Çünkü o da gitmiş başka bir yerden almış, o sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeymiş, ondan aldığına göre sen de koda girdin. Bu KDV’yi getir bize beyan et ya da öde faiziyle, sana dokunmayacağız. Bazılarının rakamı çok büyük. Bu 10 binlerce 100 binlerce KOBİ’yi ilgilendiriyor ve giderek de büyüyor. Özellikle biraz daha Varlık Barışı’nın kapsamına sokmak için yoğun bir şekilde yazışmalar başladı.

Sadece bu değil fatura değil, başka bir örnek vereyim: 2005 yılına ait defterlerini istemişler bir firmanın, o firma da ibraz etmemiş. Ne düşünürsünüz? İbraz etmeyen firmayla Maliye’nin arasında sorun. Yok efendim, o firmadan mal alanları tespit ediyorlar ve diyorlar ki; gel bakalım arkadaş, senin 2005 yılında mal aldığın Hüsamettin Kesekağıdı vardı ya; evet; o bize defterlerini ibraz etmiyor, dolayısıyla senin 2005 yılında aldığın faturaları geçersiz kabul ediyorum. Aman yapma; yaparım diyor. Peki ne yapayım, bir çözüm? O faturadaki KDV’yi getir bize faiziyle birlikte öde, yoksa seni de koda alırım diyor. Fıkra gibi geldi ama gerçekten yapılan uygulama bu. Bu konuda yasalarda açık bir hüküm yok ama uygulama böyle. Özellikle KOBİ’lerden çok şikâyet geliyor bu konuda. Bunu tekrar gözden geçirilip yeni esaslara bağlanması lazım yoksa bir süre sonra koda girmeyen kalmayacak. İzleyicimize şunu tavsiye ediyorum: eğer aldığı faturaya güveniyorsa, o malı almışsa, o firmayla temas ettiğinde o firma da beyannamelerini vermişse, vergilerini ödemişse, siz de ona ödemeyi 84 numaralı KDV Tebliği’ne göre banka aracılığıyla yapmışsanız o zaman ödemeyebilirsiniz. Sizi incelemeye alabilirler, incelemede bunları ispat edersiniz. Aksi takdirde biliyor musunuz sahte fatura aldığınızı kabul edince, sahte fatura almak 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor. 2 sene sonra bir başkasının da hapis cezası istemiyle savcılığa yazmayacağı, yargılanmayacağınız ne malum? Yani olay çok hassas bir konu.