Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelleştirme sürecek, vergi reformu temmuzda hazır (30.10.2007) PDF Yazdır e-Posta
30 Ekim 2007
2008 yılı ekonomik programında akaryakıt ve sigarada planlanan zamlar yer aldı. Vergi artışları da planlanan programda, elektrikte otomatik fiyatlandırmaya mart ayında geçileceği belirtildi.

2008 yılı için hazırlanan programdan "Kamu iktisadi teşekkülleri (KİT) zamları, vergi artışları, özelleştirme ve vergi reformu için anayasa değişikliği" çıktı. Programa göre gelecek yıl maktu yani orana bağlı olmadan sadece tutar olarak alınan vergiler güncellenecek. Sigara, içki ve akaryakıtta bu tip vergiler bulunuyor.

Ayrıca elektrikte 2007 ve 2008 yıllarında zam gündeme gelecek. Elektrikte yapılacak zamlarda sanayiciler korunurken otomatik fiyatlamaya da mart sonuna kadar geçilecek. Uzun süredir tartışılan vergi reformunun ilk adımı olarak haziran sonuna kadar anayasa değişikliği yapılması öngörülen programa göre 2 yıl içinde Şeker Fabrikaları özelleştirilecek, otoyol özelleştirmeleri de gelecek yıl tamamlanacak. Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde ise ihaleler 2008'den itibaren başlayacak.

Kur politikasında değişiklik yok

2008 yılı programı, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından pazar akşamı yayımlandı. Programda birçok temel konuda gelecek yıl izlenecek politikalar net bir dille anlatıldı. Programda, 2008 yılında açık enflasyon hedeflemesi rejiminin temel operasyonel çerçevesinin büyük ölçüde korunarak sürdürüleceği belirtildi. Uygulanmakta olan dalgalı döviz kuru rejiminin devam edeceğine dikkat çekilen programda, Merkez Bankası'nın sadece aşırı oynaklık durumunda piyasaya müdahale edeceğinin altı çizildi. Enflasyon hedeflemesi için mali disiplinin tavizsiz sürdürüleceği, kalitenin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınacağı, gelirler politikasının orta vadeli enflasyon hedeflerini gözetir biçimde uygulanacağına da vurgu yapıldı.

Programda, uygulanan destek sistemlerinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Avrupa Birliği (AB) normları çerçevesinde etkinleştirileceği belirtildi. Ayrıca iç üretimin ithalata olan bağımlılığının azaltılması için sanayide kullanılan ithal ara girdilerin yurtiçinde üretilmesini sağlayacak mekanizmaların geliştirileceği de programda yer aldı.

Düşük kalan vergiler güncellenecek

Raporda, gelir azaltıcı düzenlemelerin makro ekonomik hedefler göz önünde tutularak ve kamu finansman imkânları izin verdiği ölçüde yapılacağı belirtildi. Bu durum, SSK primlerinde 2008 yılında indirim yapılmayacağının net ifadesi olarak yorumlanıyor. Ayrıca maktu vergi ve harçların güncelleneceği bilgisi de programda yer aldı. Bu da sigara ve akaryakıt Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılacak artışların sinyali olarak görülüyor. Programa göre, gelecek yıl vergi gelirlerinin gayri safi yurtiçi hasılaya oranında değişiklikler olacak. Buna göre dahilde alınan Katma Değer Vergisi'nde (KDV) 0.1 puanlık azalma olurken ÖTV'de 0.3 puanlık, KDV'de 0.2 puanlık, BSMV'de ise 0.1 puanlık artış olacak. Gelecek yıl turizmde KDV indirimi yapılacak, ancak bunun dışında gelir azaltıcı düzenleme yapılması öngörülmüyor.

Asgari ücret yüzde 6 artacak

Programa göre asgari ücret 2008 yılı ocak ayında yüzde 6 oranında, emekli aylıkları ise ocak ve temmuz aylarında yüzde 2'er oranında artırılacak. Genel istihdam piyasalarında ise 425 bin kişiye yeni iş imkânı sağlanacak, işsizlik oranı da yüzde 9,6 olacak. İstihdamı artırması için kullanılması öngörülen İşsizlik Sigortası Fonu'na ise dokunulmayacak. Bunun yerine fondan yararlanma şartları kolaylaştırılacak ve işsizlik maaşı tutarları artırılacak. Bu düzenleme de 2008 yılının son çeyreğinde yapılabilecek.

Türk Telekom'un yüzde 45'lik kamu hissesinin bir bölümünün halka arz edilmesi için hazırlık çalışmalarına başlandığı belirtilen programa göre Şeker Fabrikaları 2 yıl içinde, Sümer Halı da 1 yıl içinde özelleştirilecek. Ayrıca Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, Gaziantep-Şanlıurfa, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları, İzmir ve Ankara çevre otoyolunun bağlantı yolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün bağlantı yolları da özelleşecek. Bu yolların özelleştirmesi 2008'de tamamlanacak.

Elektrikte otomatik fiyat martta

Programa göre enerji KİT'lerinin içinde bulunduğu nakit sıkıntısını aşmak, TEDAŞ'ın mali durumunu sürdürülebilir kılmak, yatırımlar için gereken kaynağı temin etmek ve aynı zamanda piyasa mekanizmasını işler kılmak için TEDAŞ'ta 2007 ve 2008'de fiyat ayarlaması programlandı. Bu ayarlamalarda sanayi aboneleri lehine bir politika izlenecek. Ayrıca elektrik dağıtım özelleştirmelerine de gelecek yıl başlanacak. Enerjide otomatik fiyatlandırma da mart sonuna kadar yaşama geçirilecek.

Programa göre uzun süredir gündemde olan vergi reformuna da 2008 yılında başlanacak. Bu kapsamda anayasaya eklenecek bir hükümle vergilerle ilgili her türlü düzenlemenin sadece ilgili vergi kanunlarında yapılması sağlanarak, vergi mevzuatının bütünlüğü ve izlenebilirliği sağlanacak. Bu düzenleme haziran sonuna yetiştirilecek. Ayrıca Gelir Vergisi sistemi de aynı tarihe kadar yeniden düzenlenecek.

İşverenlerin İş Kanunu'na göre çalıştırmakla yükümlü olduğu özürlü bireyleri istihdam etmeleri halinde ödemeleri gereken SSK işveren primleri Hazine tarafından ödenecek. Ayrıca eski hükümlü istihdamı düzenlemesi tamamen kaldırılacak. Eski hükümlülerin işe girişlerinde belirli görevler dışında sabıka kaydı istenmeyecek. Aktif işgücü programlarına da ilave kaynak aktarılacak.

Prof. Dr. Kaya Ardıç/İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi: Enflasyon hedefi gerçekçi değil

Program hazırlarken temel alınan yüzde 5,5 büyüme, yüzde 4 enflasyon hedefleri gerçekçi değil. Petrol fiyatları artıyor. Önümüzdeki dönemde küresel bir türbülans ortaya çıkabilir. Yabancı sermaye girişi de bu yıl olduğu gibi 2008'de devam etmeyebilir. Kuzey Irak'a yönelik operasyon olursa bunun ekonomik maliyeti büyük olacaktır.

Haluk Bürümçekçi/Fortis Ekonomik Araştırmalar ve Strateji Direktörü: Büyüme en kritik değişken

2008 yılı ekonomik programının genel hatlarıyla tutarlı bir program olduğu söylenebilir. Programın en kritik değişkeni büyüme olacak. Yukarı veya aşağı sapma durumlarında başta enflasyon olmak üzere cari denge ve bütçe dengesinde farklılaşma olacaktır. Bugün bakıldığında; büyümede risklerin aşağı yönde ağır bastığı söylenebilir.

Kerem Alkin/İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Böl. Bşk.:Büyüme beklentisi tartışmalı

IMF'nin 2008 yılı büyüme beklentisini yüzde 5,2'den yüzde 4,8'e çektiği dikkate alındığında, ekonomi yönetiminin daha yüksek büyüme öngörmesi, 2008 beklentileriyle tam örtüşmüyor. Enflasyonda da petrol, hammadde fiyatı, vergi düzenlemeleri ve gıda dikkate alındığında yüzde 6'nın altını dahi yakalamak başarı sayılabilir.

TÜGİK Başkanı Hazim Sesli: Hükümet, hedefleri açıklamalı

YTL'nin aşırı değerlenmesi sürecekse, istihdamın ve enerjinin üzerindeki vergiler kalkmayacaksa, bu hedeflerin nasıl tutturulacağı bizde soru işareti yaratıyor. Hükümetin bütün bunları net olarak ortaya koyması gerekiyor. Türkiye'de ithalata dayalı bir ihracat gerçekleştiriliyor. Bütçede cari açığın çok etkili olacağını sanmıyorum. En önemlisi girdi maliyetlerinde düşüşün nasıl yapılacağı.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=82202&ForArsiv=1