Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışında ofis açana devlet desteği geliyor PDF Yazdır e-Posta
10 Ocak 2010

Image

Devlet, şirketlerin küresel krizde dünyayla rekabet edebilmesi için teşvik kararı aldı. İhracatçı birliklerine üye şirketlerin yurtdışında pazar araştırması, tanıtım, fuarlara katılım, markalaşma, ofis açma ve eğitim masraflarının bir kısmı Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından karşılanacak. Öncelikli hedef, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) büyütülmesi ve tanınırlığının artırılması.

Küresel ekonomik kriz ve siyasi süreçler iş dünyasının hızını kesti. 2007 öncesinde yurtdışına açılımlara hız veren Türk işadamları, yıllık 130 milyar dolarlık ihracatla tarihî bir rekora imza attı. Ancak 2008'de başlayan kriz üzerine ihracat rakamları bir anda 100 milyar dolar seviyesine indi. Hem piyasaları canlandırmak hem de şirketlerin yurtdışında tanıtımını artırmak isteyen Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), ihracata yönelik devlet teşviklerini artırma kararı aldı. Kurum, ihracatçı birliklerine üye firmaların pazar araştırması, reklâm, tanıtım, yurtdışı marka tescili, fuar, markalaşma, ofis açma ve eğitim masrafları başta olmak üzere birçok noktada destek sağlayacak. Cenevre Danışmanlık Genel Müdürü Murat Elyürek, devletin bu ödemeleri hibe olarak verdiğini ve birçok işletmenin bu bilgiden habersiz olduğunu söyledi.

Krizle birlikte güç kaybeden üretici ve tüccarı yeniden canlandırmak isteyen kamu birimleri, verecekleri teşvik primleri ile bunu gerçekleştirmenin altyapısını oluşturuyor. Bunun için, ilk olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) büyümesi ve tanınırlığının artırılması amaçlanıyor. Bu çerçevede kamu birimleri, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanlığı'na bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı aracılığıyla firmalara hibe desteği verecek. Yurtdışına açılmak isteyen her şirkete gerekli altyapıyı oluşturduğu müddetçe yurtdışındaki fuar masrafları başta olmak üzere kira, reklâm, marka tescil, pazar araştırması, konaklama ve eğitim masraflarının bir bölümü devlet tarafından ödenecek.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yanı sıra Hazine Müsteşarlığı, Sanayi Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve AB Hibe Fonları gibi kurumlar da kendi alanlarıyla ilgili şirketlerin finansman problemlerine bu şekilde çözüm bulacak. Binlerce firmanın bu tür hibelerden habersiz olduğunu söyleyen devlet destekleri uzmanı Murat Elyürek, şirketlerin bu fırsatı kaçırmaması gerektiği uyarısında bulundu. Hibe kapsamında bir şirketin en fazla 5 adet, pazar araştırması masrafının yüzde 70-80'i karşılanıyor. Yurtdışına açılmak için girişimlerini hızlandıran firmaların ulaşım giderleri, konaklama, araç kiralama, satın alınan doküman, tercümanlık hizmetleri ve numune gönderim ücretlerinin yüzde 70'ini devlet üstleniyor. Destekler, yurtdışına açılan mağaza, ofis ve showroom'ların üç yıl süresince masraflarının yüzde 50'sini kapsıyor. Hibelerin en önemli ayağını ise Türk ihraç ürünleri fuarları oluşturuyor. Dünya genelinde kurulan genel nitelikli fuarlar için 10 bin, sektörel nitelikli fuarlar için ise 15 bin dolar destek veriliyor. DTM, muhtemel bazı usulsüzlüklerin önüne geçmek için ise tüm para akışlarının belirlenen bankalar aracılığıyla yapılmasını istiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=938252&title=yurtdisinda-ofis-acana-devlet-destegi-geliyor