Kayıtdışı işçi çalıştıran 5 yıl kamu ihalesinden men (31.10.2007) |
31 Ekim 2007 | |
Kayıtdışı ekonomiyle mücadele için Maliye yeni yol haritası belirledi. Buna göre kayıtdışı işçi çalıştıranlar 5 yıl boyunca kamu ihalelerine giremeyecek, kaçak ihbar hattı oluşturulacak, özellikle turizm ve hizmet sektöründe denetimler artırılacak.
İşverenlerin beklediği sigorta işveren primlerinde 5 puanlık indirimi 1 yıl ertelemeyi öngören hükümet, 2008'de kayıtdışılıkla mücadeleye önem verecek. Buna göre gelecek yıldan itibaren kurulacak "Alo Kaçak İşçi Hattı" ile bu alanda yapılan ihbarlar tek bir elde toplanacak. Kaçak işçi çalıştıran işletmeler kamu ihalelerinden 5 yıl men edilecek. Kayıtdışı istihdamla mücadele için karakollara bilgisayar terminalleri kurulacak. Bu terminallerde, o bölgedeki işverenlerin kayıtdışı işçi taraması yapılacak. Gelecek yıl özellikle turizm ve hizmetler sektöründeki kayıtdışı denetimleri artırılacak.
Performans kriterleri gelecek İstihdam paketinin en önemli düzenlemelerini oluşturan "İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları kullanımının yeniden düzenlenmesi ve sigorta işveren primlerindeki 5 puanlık indirim"in 2009 yılına kalabileceği belirtiliyor. Buna göre konuyla ilgili düzenlemelerin 2008 yılı son çeyreğinde yapılması, uygulamanın ise mali imkânların el vermesi durumunda 2009 yılında yaşama geçirilmesi öngörülüyor. Hükümet, söz konusu uygulamalar yürürlüğe girmeden ise kapsamlı bir kayıtdışıyla mücadele stratejisi oluşturacak. Yıllık programa da yansıyan çalışmalara göre haziran ayı sonuna kadar ilgili tüm tarafların katılımıyla Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi oluşturulacak. Stratejide, konuya ilişkin atılacak somut adımlar performans göstergeleriyle birlikte belli bir takvime bağlanacak. Strateji çalışmalarını Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Düzenleme Kurumu ortak yürütecek. Bu strateji öncesinde mart ayı sonuna kadar da kayıtdışı ekonominin nedenlerini, sonuçlarını ve boyutlarını ortaya koyan bir analiz yapılacak.
Maaşlar bankaya yatacak Kurumların kayıtdışı istihdam ve yabancı kaçak işçi çalıştırılmasını önlemek için birlik sağlaması ve işbirliği geliştirmesi için Çalışma Bakanlığı'nın koordinasyonunda haziran ayı sonuna kadar "ortak eylem protokolü" imzalaması da planlanıyor. Bu süreçlerin ardından da kayıtdışıyla mücadele için somut adımlar atılacak. Buna göre ilk aşamada kayıtdışılık için bir ihbar hattı oluşturulacak. "Alo Kaçak İşçi Hattı", haziran ayı sonuna kadar faaliyete geçecek. Eylül ayı sonuna kadar ise işçi ücretlerinin bankalar aracılığıyla ödenmesi sağlanacak ve bu konudaki bilgiler kurumlar arasında paylaşılacak. Bu sayede işçilerin kayıtlılık durumu ve eksik bildirimlere ilişkin kontrollerde kolaylık sağlaması planlanıyor.
Prim borcu olana teşvik yok Kamu İhale Yasası'nda da kayıtdışılıkla mücadele için değişiklik yapılacak. Buna göre kayıtdışı çalıştıran işveren, işverenin tüzelkişi olması durumunda ortaklar ve onların ortak olduğu diğer şirketler kamu ihalelerine 5 yıl süreyle giremeyecek. Bu düzenleme eylül sonu itibariyle yaşama geçirilecek. Yapılacak yasal değişiklikle güvenlik güçleri de kayıtdışı istihdamla mücadelede aktif hale getirilecek. Buna göre Kimlik Bildirme Yasası'nda yapılacak değişiklikle genel kolluk kuvvetlerine ait karakollara il merkezlerinden de sorgulanabilen bilgisayar terminalleri kurulacak. Böylelikle otel, özel sağlık kurumları ve tatil köyleri başta olmak üzere her türlü işyerinde çalışanlara ait bilgiler sigorta müdürlüklerindeki bilgilerle çapraz kontrol edilebilecek. Gelecek yıl özellikle inşaat, turizm ve hizmet sektörleri kayıtdışılık açısından denetime tabi tutulacak. Gelecek yıl temmuz ayına kadar uygulamaya girmesi planlanan sosyal güvenlik reformuyla da sosyal güvenlik prim borcu olan işverenlerin kamuya ait hiçbir teşvikten yararlanmaması planlanıyor. Bu yolla da kayıtdışı mücadeleye katkı sağlanması öngörülüyor. Buna göre prim borcu bulunanlar küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) kredisinden dahi yararlanamayacak. Öte yandan programa göre sosyal sigorta sistemi, çalışan nüfusun tümünü kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak ve sistemde tam otomasyona geçilecek. Sigortalı nüfus ve prim tahsilat oranı artırılacak. Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetleri, sağlık kuruluşları ile yapılan hizmet sözleşmeleri aracılığıyla satın alınacak. Gelir ve alacakların takibine yönelik olarak Gelir ve Alacakların Takibi ve Tahsisi Projesi yürütülecek. Gençlerin işgücüne ve istihdama katılımının artması için programlar geliştirilecek. Kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak. Çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerine kolay ve ucuz erişimleri sağlanacak.
KAYITDIŞI İLE MÜCADELE NASIL YAPILACAK * Kayıtdışı istihdamın önlenmesi amacıyla “Ortak Eylem Protokolü” imzalanacak. * İhbarların zamanında ve kolaylıkla yapılması için "Alo Kaçak İşçi Hattı" kurulacak. * KADİM Projesi çerçevesinde bilgilendirme kampanyaları ve televizyon programları düzenlenecek. * Kaçak işçi çalıştıran işletmeler kamu ihalelerinden 5 yıl süreyle men edilecek. * Kayıtdışı istihdamla mücadele için karakollara bilgisayar terminalleri kurulacak. * Terminaller çalışanların bilgilerle sigorta müdürlüklerindeki bilgirei çapraz kontrol edebilecek. * Ücretler bankalar aracılığıyla ödenecek ve bankalar ödeme bilgilerini paylaşacak.
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=82275&ForArsiv=1 |