Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Menkul kıymetlerden 2010 yılında elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi. PDF Yazdır e-Posta
14 Ocak 2010

Şirketimizce, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi ile ilgili kuralların yer aldığı “Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi Tablosu”, şirketimizce her yıl güncellenmektedir.

14 Ocak 2010 tarihi itibariyle yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde bu yıl da güncellenen ve menkul kıymetlerden 2010 yılında elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin açıklamaların yer aldığı “Menkul Kıymet Gelirleri Vergileme Tablosu” sirkülerimiz ekinde dikkatinize sunulmaktadır.

Menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesiyle ilgili genel esaslar 01.01.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olan Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinde hüküm altına alınmıştır. Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle gelir ve mükellef türleri itibariyle % 15 olarak belirlenen stopaj oranı, daha sonraki tarihlerde gerek mükellefler bazında gerek menkul kıymetler bazında farklılaştırılmıştır.

İlk farklılaşma dar mükelleflerin geçici 67. madde kapsamındaki hisse senedi alım satım kazançları ile Devlet tahvili, Hazine bonosu ve özel sektör tahvillerinden elde ettikleri faiz ve alım satım kazançları, yatırım fonları ile vadeli işlem borsalarındaki işlemlerden sağladıkları kazançlara ilişkin olarak 5527 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Bu düzenleme uyarınca dar mükellef gerçek kişi ve kurumların yukarıda sayılan kazançlarına uygulanacak stopajın oranı, 7 Temmuz 2006 tarihinde yürürlüğe girmek üzere % 0’a (sıfır) indirilmiştir.

Yukarıda sayılan gelirler için tam mükellef yatırımcılara uygulanacak stopaj oranı ise 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ise 23 Temmuz 2006 tarihinden itibaren uygulanmak üzere % 10’a indirilmiştir.

Son olarak da, 2008/14272 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tam mükellef gerçek kişi ve kurumların hisse senedi (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) alım satımından sağladıkları kazançlar için uygulanan stopaj oranı % 0’a (sıfır) indirilmiştir. Bu Karar 14 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Mevduat ve repo gelirlerine ilişkin olarak ise baştan beri uygulanmakta olan %15 oranında ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Yukarıda yer verilen ve geçici 67. madde kapsamında dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar tarafından elde edilen bazı kazançlarda stopaj oranını sıfıra indiren düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açılmıştır. Mahkemenin 15 Ekim 2009 tarihli toplantısı sonucunda dar mükellefler için stopaj oranını sıfıra indiren düzenleme, anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptal edilmiştir. Söz konusu iptal Kararı 8 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Anayasa Mahkemesi gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla iptal kararının, Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir. Buna göre söz konusu karar 8 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe girecektir.

İptal kararı ile ilgili olarak, 8 Ekim 2010 tarihinden önce stopaj oranları ya da söz konusu gelirlerin vergilendirme sisteminde bir düzenleme yapılması beklenmektedir. Bu düzenlemenin yapılacağı tarihe kadar geçen süre içersinde ise dar mükelleflere % 0 oranında stopaj uygulanmaya devam edilecektir.

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız ve 14 Ocak 2010 tarihi itibariyle yürürlükte olan mevzuat hükümleri çerçevesinde hazırlanan, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarından 2010 yılında elde edilen gelir ve kazançların vergilendirilmesine ilişkin kurallarının topluca gösterildiği “Menkul Kıymet Gelirleri Vergileme Tablosu”  ekde yer almaktadır. E&Y