Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Verginizi ödeyin" çağrısı işe yaradı bütçe açığı 10 milyar TL daha az çıktı PDF Yazdır e-Posta
16 Ocak 2010

Dünya genelinde yaşanan krizin aksine Türkiye ekonomisindeki toparlanma süreci hızlandı. Ekonomideki daralmaya rağmen geçen yıl vergi gelirleri önceki yıla oranla artış gösterdi.

Vergi tahsilatı 163,5 milyar lira öngörülmesine rağmen 172 milyar 417 milyon TL olarak gerçekleşti. Gelirlerde 9 milyar liralık fazla olduğunu belirten Maliye Bakanı Şimşek, bu durumun ekonomideki toparlanmaya işaret ettiğini söyledi. Şimşek'in verdiği bilgilere göre geçen yıl bütçe giderleri 267 milyar 275 milyon lira olurken gelirler 215,1 milyar liraya yükseldi. Bütçe açığı ise Orta Vadeli Planda (OVP) 62,8 milyar lira olarak tahmin edilmesine rağmen 52,2 milyar lirada kaldı. Böylece açık, öngörülenden 10,5 milyar lira daha düşük çıktı. Performanstaki düzelmede aralık ayında 18 milyar 169 milyon liralık vergi tahsilatı yapılması etkili olurken bu rakam Maliye bürokratlarını da şaşırttı. Üst düzey bir yetkili, Maliye'nin mükellefleri çağırıp 'Vergi borcunuzu ödeyin' uyarısının işe yaradığını kaydetti.

Makro ekonomik gelişmelerin yanı sıra 2009 yılı Merkezî Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri Maliye Bakanı Şimşek tarafından açıklandı. Bütçe açığının hedefin altında kaldığına dikkat çeken Şimşek, "2009 yılında bütçe açığı orta vadeli malî programda öngördüğümüz gibi yüzde 6,6 olarak değil, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yaklaşık yüzde 5,5'i olarak gerçekleşti. Sağlık ve yatırımlara öngörülenden 3 milyar lira daha fazla kaynak ayırdık. Söz konusu harcamalar olmasaydı açık 50 milyar liranın altına inerdi. Ancak sağlık harcamaları Allah'ın emri. Biz kontrol edemiyoruz." dedi. Şimşek, geçen yıl bütçe gelirleri ve bütçe açığı bakımından OVP'den daha iyi bir performans gösterildiğini vurguladı. Bu süreçte acil IMF yardımına ihtiyaç duyulmadığını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin son 60 yılın en büyük küresel krizini kendi imkanları ve kendi politikası ile çözdüğünü ifade etti.

Geçen yıl hedefin 8 milyar 856 milyon lira üzerinde vergi tahsilatı gerçekleştirildiğini belirten Bakan Şimşek, vergi gelirleri performansının ekonominin genel durumundan daha iyi olduğunu kaydetti. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) 2009 yılında cari dönem ve geçmiş yıllara ilişkin tahsilat hedeflerini tutturmasının önemli olduğunu aktaran Şimşek, "Bu kapsamda 2009 yılında kredi kartı ile toplam 348 milyon lira tahsilatta bulunulmuş, yine kamuya başvurularda vergi borcu bulunmaması şartının getirilmesiyle 1 milyar 282 milyon lira tahsilat yapıldı." diye konuştu. Ekonomideki daralmaya rağmen geçen yılın performansından mutlu olan Maliye, 2010'da yeni vergi artışı düşünmüyor. 2009 bütçe performansının zam yapılmayacağı anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bakan Şimşek, "İnşallah öyle olacak ama makro ekonomik şartları her zaman gözeteceğiz, gerektiğinde tedbir alacağız. Bu tedbirler bazen vergi indirimleri yoluyla da olabilir geçici nitelikte, bazen artış şeklinde de olabilir." cevabını verdi.

Bakan şimşek de davos'a gitmiyor

2009 bütçesinin toplumsal refah açısından da önemli katkılar sağladığını ifade eden Bakan Şimşek, krize rağmen yatırımların azalmadığını ifade etti. Şimşek'in verdiği bilgilere göre yatırımlara geçen ay öngörülenin üzerinde 2 milyar TL'lik kaynak aktarıldı. Bankacılık sektörüne sürpriz harç getirilmesini değerlendiren Maliye Bakanı Şimşek, düzenlemenin 400 milyon liralık bir tedbir olduğunu kaydetti. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, bu maliyetin vatandaşa fatura edilip edilmemesinin hatırlatılması üzerine yansıtılmasını tahmin etmediğini kaydetti. Öte yandan Davos'ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Babacan'dan sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de gitmeyeceğini açıkladı.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=940839&title=verginizi-odeyin-cagrisi-ise-yaradi-butce-acigi-10-milyar-tl-daha-az-cikti