Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketlere "Kod" kıskacı kalkıyor KDV iadesine "anlık işlem" geliyor PDF Yazdır e-Posta
26 Ocak 2010

Image

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kaldırılacak ‘kod sistemi’nin yerine gelecek modelin detaylarını açıkladı. Buna göre KDV iadesine esas belgelerin önemli kısmı artık elden kağıt ortamında veya CD ile vergi dairelerine verilmeyecek, e-beyannamede olduğu gibi internet vergi dairesinden aktaracak. İş yükü hafifleyecek, ödeme hızlanacak.

KDV iadesinde yaşanan pek çok sorun, “Risk Analizi Projesi” ile çözüme kavuşturulacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “KDV iade süreci hızlanacak, iş gücü ve zaman tasarrufu ile; denetimde etkinlik ve verimlilik sağlanaca. Proje ile yurt çapında uygulama birliği oluşturulacak” diye konuştu. Bakan Şimşek bu modelle kamuoyunda “kod sistemi” olarak bilinen, bazı illerde uygulanan ve yoğun tartışmaya yol açan uygulamaya son verileceğini hatırlattı ve modelin vergi dairelerine sağlayacağı kolaylık-avantajlar içinde en önemlisini ‘KDV iade sürecinin hızlanması’ olarak gösterdi. Mevcut sistemde bir memur tarafından ortalama 10 günde yapılan işlemlerin, yeni sistemde anında yapılacağını bildiren Bakan Şimşek, “Yeni proje çerçevesinde mükellefler artık, KDV iadelerine esas teşkil eden belgelerin önemli kısmını elden kağıt ortamında veya CD ile vergi dairelerine vermeyecek, e-beyannamede olduğu gibi internet vergi dairesinden Gelir İdaresi’ne aktaracak. Bürokratik işlemlerle uğraşılmasına gerek kalmayacak” dedi.

Personelin iş yükü azalacak
Bu modelde; KDV iade taleplerinde halen vergi dairelerinde VEDOP sistemi üzerinden manuel olarak yapılan kontrollerin hemen hemen tamamı bilgisayar teknolojisi kullanarak gerçekleştirilecek, vergi daireleri üzerinde KDV iadelerinden kaynaklanan ağır iş yükü önemli ölçüde hafifletilecek. Bakan Şimşek, ‘kod sistemi’ yerine gelecek modelin diğer kolaylık ve avantajlarını şöyle sıraladı:

İş gücü ve zaman tasarrufu sağlanacak: Mükelleflerimiz iade taleplerini elektronik ortamda gönderebilecek. Vergi daireleri bu işe tahsis edilen personeli diğer alanlara kaydırma imkanına kavuşacak.

Bilgisayar belirleyecek

Denetimde etkinlik ve verimlilik sağlanabilecek. Model bir problem tespit ettiğinde, problemi otomatik olarak vergi dairesine bildiriyor. Böylece vergi daireleri doğrudan riskli noktalar üzerine yoğunlaşacak, bu da, yapılacak denetimin etkinlik ve verimliliğini artıracak.

Yurt çapında uygulama birliği oluşturulacak: Bütün KDV iade talepleri ‘Bilgi İşlem Merkezi’ne iletilip buradaki bilgisayar programı aracılığıyla değerlendirileceğinden iade işlemlerinde Türkiye genelinde uygulama birliği sağlanacak.

Sahte fatura göstereni bilgisayar belirleyecek

Mehmet Şimşek, yeni modelle birlikte tedarikçilerin vergisel uyumlarının ölçüleceği ve bu mükelleflerin detaylı analizlere tabi tutulacağını ifade ederek, bu sayede KDV iade sürecinde sahte fatura düzenleyen veya kullanan mükelleflerin hızlı bir şekilde tespit edilmesinin mümkün hale geleceğini kaydetti.

Devlet, KDV gelirlerinin yüzde 22’sini iade ediyor

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, mükelleflerin çeşitli sebeplerle iade aldığını, iade taleplerinin büyük bir kısmının ihracattan ve indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklandığını kaydetti. 2008 yılında yapılan KDV işlemleri iadelerinin toplam tutarının 13.3 milyar lira olduuğunu belirten Bakan Şimşek, “Bu rakam, toplam KDV gelirlerinin yüzde 22’sini oluşturuyor. 2009’un 11 ayında ise iade tutarı yaklaşık 11.6 milyar lira oldu. Bu rakam da toplam KDV gelirlerinin yüzde 22’sine denk geliyor” dedi.

Tekel yanıtı: Vatandaşın parasını çarçur edemeyiz

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Tekel işçilerinin durumunda hükümetin kabahati olmadığını savundu. Faaliyeti kalmamış 4 bin Tekel işçisinin maliyetinin aylık 40 milyon, yıllık 480 milyon TL olduğunu söyleyen Şimşek, “Kıdem ihbar tazminatlarını ödüyoruz, 4C’ye göre istihdam ve gelir sağlıyoruz. İşçiler ‘Eski maaşımızla devam edelim’ diyorlar. Tekel’in bir faaliyeti yok. İşe alıyoruz, 4-C kapsamında maaş yüzde 30’a yakın artmış. Vatandaşın parasını çarçur etme lüksümüz yok.”


http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13586658.asp?gid=254